BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ

Fikri Mülkiyet Destek Projesi (FMP)

Tanım ve Kapsam: Katma değeri yüksek bilimsel araştırmaların özendirilmesi ve teşvik edilmesi amacıyla, üniversitemiz araştırmacılarının bilimsel çalışmalarından elde edilen çıktılara yönelik fikri mülkiyet hakları (patent veya faydalı model vb.) tescil süreçlerinin desteklenmesine yönelik projelerdir.

Başvuru Süreci ve Değerlendirme İle İlgili İlkeler:  Bu kapsamda aynı fikri mülkiyet hakları (patent veya faydalı model, vb.) tesciline konu olan araştırma için yalnızca bir kez destek sağlanır. Birden çok hak sahibi olan buluşlar için, destek başvurusu Üniversitemiz mensubu hak sahiplerinin mutabık kaldığı bir araştırmacı tarafından gerçekleştirilir.

Bu kapsamdaki desteklerden faydalanabilmek için aşağıdaki hususların yerine getirilmesi zorunludur:

1. Araştırmacılar öncelikle, Atatürk Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’ne (TTO) başvuru yaparak çalışmanın ticarileşebilecek fikri mülkiyet potansiyeli bulunduğuna ve BAP Koordinasyon Birimine destek başvurusu yapılmasının uygun olduğuna dair bir yazı temin etmelidir. TTO Ofisi bu tür başvurular için, öncelikle ön araştırma yaparak bir değerlendirme raporu hazırlar. Hazırlanan ön değerlendirme raporu, Atatürk Üniversitesi Patent Komisyonuna sunulur ve komisyonun olumlu görüşe sahip olması durumunda, araştırmacıya çalışmanın ticarileşebilecek fikri mülkiyet potansiyeli bulunduğuna ve BAP Koordinasyon Birimine destek başvurusu yapılmasının uygun olduğuna dair bir yazı verilir.

2. Destek başvurusu, ilgili başvuru formu kullanılarak bizzat proje yürütücüsü tarafından gerçekleştirilir.

3. Başvuruda, TTO’dan alınan Uygunluk Yazısı ve Değerlendirme Raporu ile başvurunun buluş/eser üzerinde hak sahibi olan üniversitemiz mensubu araştırmacıların bilgisi ve onayı dahilinde gerçekleştirildiğine dair Beyan Formu sisteme yüklenmeli ve destek talebi BAP Komisyonu tarafından kabul edilen başvurular için ilgili belgelerin asılları BAP Koordinasyon Birimine teslim edilmelidir.

4. BAP Koordinasyon Birimi, patent tesciline konu olan buluşun araştırmacı ve kurum arasında hak sahipliği hususunun ilgili mevzuata uygun olarak değerlendirilerek karara bağlanması için Üniversite Rektörlüğü’ne bildirimde bulunur.

5. Sözkonusu projeler kapsamında yapılacak harcamalar BAP proje süresi (en fazla 36 ay) ile sınırlı olacaktır ve sonraki yıllarda gerçekleşecek masrafları patent sahibi kendisi karşılayacaktır.

Destek başvuruları doğrudan BAP Komisyonu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.

Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci: Proje bitiminde, sonuç raporu olarak ilgili “Geri Bildirim Formu” Proje Süreçleri Yönetim Sistemi aracılığı ile BAP Koordinasyon Birimine sunulur. Ayrıca, tescil başvurusunun yapıldığına dair ilgili kurumun yazısı ve patent metninin bir kopyası da sisteme yüklenmelidir. Bu desteklerden yararlanan araştırmacıların tescil başvuruları sonuçlandığında, sonucu BAP Koordinasyon Birimine yazılı olarak bildirmeleri de zorunludur.